Het coronalied is een initiatief van Imke Emons, die ook achter het applaus voor het zorgpersoneel zat. Ze wilde nog meer doen, dook haar netwerk in en kreeg flink wat BN’ers op de been. Maar liefst 100 bekende mensen hielpen mee, van wie Remy Bonjasky, Kenny B en Ellie Lust gisteravond aanschoven bij Eva Jinek om te praten over het nummer. [bron]
Aldus gelezen hebbende werd ik nieuwsgierig naar dit lied. Ik vroeg me af of de kritiek terecht is... ...wat kun je anders doen dan de tekst van het lied indringend te lezen? Aldus en hierbij:
En oh oh
Waarom al in de eerste regel al een “oh oh” moet worden opgevoerd is mij een volkomen raadsel. Daarbij een lied beginnen met een voegwoord… …welke regel heeft hiervoor gestaan en is bij de eerste revisie geschrapt, waarbij het wormvormig aanhangsel “en” is blijven staan? Ik ben er confuus van…
Laat ons schijnen als de zon
En alles om ons heen verbranden? Astrale lichamen worden? welke wereldvreemde verzint dit nu weer?
Laat de wereld zien hoe het kan zijn
Zo oneindig mooi
Als we schijnen als de zon
Schijnen als de zon
Wat ik niet begrijp is dat als je brandt als een fakkel de wereld begrijpt hoe mooi–ie is... ...of moet ik "schijnen" lezen als in "de schijn hebben van"? Bekende Nederlanders die zichzelf promoten met iets wat ze eigenlijk niet menen?
Dag, mevrouw in het verzorgingshuis
Waar wordt op gedoeld? De verzorgende of degene die verzorgd wordt? Wat we nog het meest zorgen baart is dat deze regel begint met "dag" — wordt er afscheid genomen van de betreffende mevrouw? Gaat ze dood, heeft ze als verzorgende het coronavirus opgelopen en mag ze niet meer werken? Wederom ben ik confuus...
Hoi, opa en oma
Wat een popiejopie–manier om je grootouders te begroeten en wat is het gevolg van die begroeting? Het grote niets? Een groet en dat is het dan?
Hé, meisje aan ’t infuus
Weer o'n raadsel... ...weer zo'n zin zonder werkwoord... ...wat is er met de zon gebeurd?
Goedendag, broers op de boerderij
Gôh, zowaar een voorzichtige poging tot alliteratie... ...ik krijg hier het idee dat er tevens een poging wordt gedaan betrokkenheid bij de boerenprotesten te laten zien — heel belangrijke Bekende Nederlanders met een mening... ....boeie...doorlopen!
Hi, jongen op je kamer
En hallo oude mijnheer helemaal in zijn eentje thuis
Weer dat en–woord terwijl hierna ± zonder "en" — de opsomming gewoon doorgaat. Langzaamaan bekruipt mij het gevoel dat er een lied moet worden gevuld met vrij–associatieve stoplappen...
...ben wel blij dat ik ook in het lijstje ben opgenomen — niet dat ik alleen ben, ik bedoel ik heb altijd nog mijn kat.
Vader met je pasgeboren baby
Moeder is gestorven bij de bevalling? Moeder doet een dutje? Moeder ontvangt kraamvisite?
Single in je stille flat
Joepie weer een binnenrijm! Misschien wordt het nog wat...
Zusters in de zelf-quarantaine
Na de broers wordt er gelukkig ook aan de zusters gedacht!
Moeders die hun kinderen missen
Ik mis jou ook, mam
Dat komt omdat dat kind door de vader in de armen is genomen... ...wellicht moet ik nu dus denken aan een ontvoering...
Gelukkig. Eindelijk een zin met een werkwoord op het eind van deze strofe... ...helaas is mij de perspectiefwisseling volledig onduidelijk. Het lied begint met een"wij"–perspectief, gaat vervolgens over tot een observerende ik — een observerende "wij" dunkt me vrij onlogisch, tenzij de pluralis majestatis wordt gebruikt — Bekende Nederlanders die zich als de Majesteit verheven voelen — dat zou kunnen....
Wat me begint op te vallen is dat er behalve "verzorgingshuis" — zij het weliswaar gezocht — op "thuis" niets rijmt. Ik begin een nogal doelloos gevoel te krijgen.
Jij jullie
Wij, we letten op elkaar
Doen we
We klappen, bellen, skypen, appen
Doen we
Ik hoorde vanmorgen op de radio dat Meld Misdaad Anoniem inderdaad meer meldingen heeft gekregen over mensen die n groepen staan, hoeren die gewoon doorwerken, nagelstylistes deszelven... ...dus van dat elkaar in de gaten houden, klopt dus wel.
En dat "klappen, bellen, skypen, appen" heeft niets met de coronacrisis te maken... ...dat deed ik normaal gesproken ook al — zo bijzonder is dat niet.
Naar jou, naar jullie
Want wij, we horen bij elkaar
Doen we
Als ik ergens een hekel aan heb dan is het de uitdrukking "we horen bij elkaar", alsof ik iets met Ellie Lust, een van de zangeressen van dit lied, heb... ...en dan dat "doen we"... ...wat wil Ellie Lust met me doen?
Jij, jullie
Wij, we zorgen voor elkaar
Al is het op een afstandje
Doen we
Uitgaande dat het "wij" slaat op de vertolkers van dit lied — of het perspectief moet wederom zijn veranderd en is het "wij" een "wij" geworden, waartoe ik — tegen mijn wil — ook toe ben gaan behoren. Ik voel de paniek in mij opkomen... ...ik word gedwongen door Bekende Nederlanders tot hun groep te gaan behoren...
De vogels fluiten
Bloemen komen uit
Dat is net als anders
Klopt, maar ik vraag me nu toch echt af waat er met die zon uit het begin is gebeurd...
We denken aan elkaar
Ik denk meer aan wat ik straks zal gaan eten...
We klappen, bellen, skypen, appen
Doen we
Samen voor elkaar, samen voor jou
Ik word gek... ...word je eerst bij de Bekende Nederlanders betrokken als "wij"–groep, blijkt dat ik er nu niet meer toe behoor, want ik word met "jij" aangesproken...
Al met al ben ik nu volkomen confuus door bovenstaande spuitpoep aan nietszeggende perspectieven en woorden en zinnen... ...perspectieven en woorden en zinnen die uitsluitend schijnen — daar is de zon — bedoeld zijn voor het oppoetsen van het ego der vertolkers van dit waardeloze lied.