[5 juli 2015]
Hallo Arjan,
Terug van een geslaagde cruisereis ben ik nu de ontvangen post aan het doornemen. Bijgaand scans van de voor jou bestemde stukken.
Wel een vreemd verhaal van Univé. Zij wisten vorig jaar toch al dat je definitief naar RO zou vertrekken? Sinds ik om formulier E 121 heb gevraagd worden ze opeens wakker. Zo te zien krijg je de premie terug, maar dan zal de zorgtoeslag ook wel terugbetaald moeten worden. Zodra ik dat formulier heb ontvangen en jij aldaar een zorgverzekering hebt afgesloten, zal ik de Belastindienst inlichten dat je in RO bent verzekerd.
In een antwoord aan mijn vader kon ik het niet nalaten die VMBO–dropouts die bij Univé werken uit te maken voor een stel idioten. Sinds december vorig jaar wisten ze al dat ik naar Roemenië verhuisd was.
[6 juli 2015]
Ik heb al vaker moeten constateren dat de behandelaars van mail en post bij Univé geen kennis van zaken hebben. Vorig jaar heb ik toch duidelijk gesteld dat je ook in Roemenië voor de Nederlandse zorg verzekerd wilde blijven, omdat je er in RO volgens de EHIC ook recht op hebt. Pas toen ik om formulier E 121 ging vragen werden ze wakker.
En van bewindvoering snapten ze toch ook niks.
Klantenservice t.a.v. mevrouw Nathalie Overeem-Weerts
Goedemiddag mevrouw Overeem,
Uw reactie d.d. 16 oktober jl., ref. Zorgvraag OOZ nummer [...], heeft mij zeer verbaasd. De betreffende afdeling laat blijken dat zij er niets van begrepen hebben.
In een geval van bewindvoering kan er geen sprake zijn van een door de verzekerde in te vullen machtigingsformulier. Leest u mijn e-mail van 29 september jl. nog maar eens na.
Mocht het dan nog niet duidelijk zijn, neemt u dan eens contact op met uw juridische afdeling.
Als vader, zaakwaarnemer en rechterlijk aangestelde bewindvoerder van mijn zoon A. H. Melger deel ik u nogmaals mee dat ik zijn zorgverzekering voorlopig voortzet, aangezien hij in Roemenië op grond van Europese regelgeving dienovereenkomstig is verzekerd. Hij heeft daar wel een “European Health Insurance Card”, dus een z.g. EHIC-pasje nodig en ik verzoek u die aan mij te zenden.
[16 oktober 2014]
Geachte mevrouw Melger,
[Voor de goede orde, mijn moeder was op het moment van dit schrijven twee jaar en drie maanden geleden overleden!]
De afdeling heeft uw e-mail beoordeeld. Graag geef ik de reactie van deze afdeling aan u door.
We hebben in het dossier van de heer A.H. Melger geen machtiging teruggevonden voor Machtiging Naastenverklaring. Dit betekent dat de afdeling u vraagt om een nieuw Machtigingsformulier Naastenverstrekking in te vullen. Dit formulier heb ik als bijlage toegevoegd. Excuses voor het ongemak.
Hebt u nog vragen of wilt u meer informatie? Ga dan naar Contact op www.unive.nl.
Of stuur ons een e-mailbericht door hieronder te klikken:
http://www.unive.nl/[...]
Werkt deze link niet, dan kunt u deze kopiëren en plakken in de adresbalk van uw internetbrowser.
Maar u kunt ook telefonisch contact met ons opnemen via 072 - 527 75 95.
Tot slot wens ik u een prettige dag.
Met vriendelijke groet,
Univé Zorg
Nathalie Overeem - Weerts
Afdeling Klantenservice Zorg
Bovenstaand is een vrij ingekorte weergave van een correspondentie tussen mijn bewindvoerder en een stel vertegenwoordigers die illustreren waarom zorgverzekeringen in Nederland teloor zijn gegaan en niet alleen vanwege privatisering. Ik neem aan dat de teloorgang van de kwaliteit van onderwijs in Nederland medeschuld draagt.
Daarbij vergeleken is het een zaligheid in Roemenië te wonen. Met het bovengenoemde E121–formulier toog ik naar het Ziekenfondskantoor in Târgu Mureș. Allervriendelijkst werd ik door de dame van de informatiebalie verwezen naar het bureau Relaties met Europa, alwaar het E121–formulier een aantal stempels kreeg. Daarnaast werd een verklaring opgesteld dat ik als in Roemenië wonende arbeidsongeschikte recht heb op Roemeense zorgverzekering. Vervolgens toog ik met die verklaring naar het Bureau Administratie, alwaar de directeur van het Ziekenfonds een handtekening zette op die verklaring. Nog even terug naar het Bureau Europa, alwaar ik geregistreerd werd in het Roemeense Ziekenfondssysteem.
Binnen het uur was het gepiept. De meeste wachttijd ging op aan de komst van de directeur. Ik vroeg nog aan de dame of ik in Târnăveni de premie moest betalen — net zoals ik dat voorheen voor Isza deed:
‘Neen, dat hoeft, alles is in orde nu!’
Ik moest alleen nog wel even terug naar het Ziekenfondskantoor in Târgu Mureș om een ziekenfondspasje te bekomen.
Aldus reed ik afgelopen woensdag naar het Ziekenfondskantoor.Binnen tien minuten stond ik al weer buiten na zeervriendelijk te zijn geholpen door de medewerker Van het Bureau Ziekenfondspasje. Hij gaf me een uitdraai van hoe ik geregistreerd sta en daarop staat uitdrukkelijk vermeld dat ik helemaal geen pasje nodig heb en dat die ook niet zal worden uitgegeven voor mij.
Terugrijdend bedacht ik me dat onze dorpsdokter niet zou misstaan als medewerker van Univé.
Maar bovenal heerste de gedachte dat de Roemeense staat echt geeft om haar ingezetenen. Heb je als ingezeten een pensioen, dan betaal je geen ziekenfondspremie1 Kom daar in Nederland maar eens om! Wel is het zo dat je voor medicijnen een eigen bijdrage betaalt, en wil je een nieuwe kunstknie dan zal je tweeduizend lei moeten dokken in het streekziekenhuis. Maar altijd nog beter dan zorg ontzegd worden in Nederland door de verzekeraar dan wel de Gemeente.