Het is genoeg geweest.
Genoeg inademing van aluminiumstof.
Genoeg boutjes, moertjes, schroefjes indraaien in volstrekt onverwarmde ruimte van wat voorheen het dorpsabattoir was.
Genoeg te weinig pauzes.
Genoeg spreekverbod op straffe van reductie van voedselbonnen. Genoeg van het te weinige loon naar werken.
Genoeg van de slavendrijvers uit Duitsland — helaas was en is Isza te bang om, zelfs nu nog, de Roemeense Arbo in te schakelen. Kortom Isza zegt hier haar baan op.
Bovenstaande foto is trouwens ook de laatste blogfoto die ik methet Derde oog, mijn HP CC330, heb gemaakt.
Zou dat toestelletje een gitaar zijn, dan komt die qua uiterlijk dicht in de buurt van Stevie Ray Vaughans Number One. Onder de krassen. Lenssluiter sluit niet echt meer. Flits werkt enkel nog aselect. Op zich valt daar mee te leven — mijn foto’s zijn niet kunstzinnig bedoeld, maar impressies van het dagelijkse, ongeposeerde leven.
Maar waar ik op het punt stond een meltdown van te krijgen — ik chargeer — waren de toenemende aantal vlekken op de foto’s. Vlekken die ik met geen mogelijkheid heb kunnen traceren op het objectief.
Per 6 januari 2016 behoor ik tot de Orde van de Nikoniștilor met mijn rode Nikon Coorlpix L31 . 400 RON. Een prijs die ik me kan veroorloven, zeker dank zij het kerstgeld van mijn vader.
Eigenlijk was het de bedoeling dat de camera al voor de Kerst zou worden geleverd. Uit gemak bij eMag besteld. Op 18 december. Vier werkdagen levertijd, waarbij eMag al vaak in twee werkdagen heeft geleverd, zo is mijn ervaring. Niet dus. Op 30 december werd ik door een koerier gebeld waar ik was:
‘Hoezo, waar ik ben?’
‘Ik heb een camera bij u te bezorgen.’
‘Dat zal best. Ik ben nu niet thuis. Ik heb vanmorgen nog ingelogd op mijn eMag–account en gezien dat de camera nog steeds in depot is...’
‘Dan wordt het pas 4 of 5 januari.’
Het werd dus 6 januari.. ...vanmorgen nog even op mijn eMag–account ingelogd:
Dat blauwe met die witte bloemetjes. dat kan aan en geeft dan licht.
Net na de kerst boodschappen gedaan in Târnaveni. Buurman Nea Costel en buurvrouw Tanti Aurica gingen mee. Brânza, de overbuurman van Nea Costel had de trein gemist, dus die kon ook gewoon mee.
Gezellig kletsend werd er naar de grote stad gereden en weer terug. Costel is van de serieuze conversatie, Aurica is meer de Wilma Nanninga van het dorp:
‘Iedereen kwam naar buiten, maar jij niet, Arjan.’
‘Hoe laat was dat?’
‘Zeven uur.’
‘Hm, toen was ik Doutzen uitlaten’.
Aurica vertelt verder.De ambulance was langsgekomen voor Nicușor. In zijn onderbroek en onder het bloed was hij als een Maleier op de Strada Principala beland: ‘geef me een fles wijn,’ ‘Je krijgt geen wijn, ik heb de ambulance gebeld!’, antwoordde Aurica.
Naar zeggen was hij gevallen en had een flink gat in de elleboog.
Hoe dan ook, het blijven je buren. Een welvoorziene tafel met als grootste verrassing voor mij, een fles port. Attenooi, dat had ik sinds ruim een jaar niet meer gedronken... ...af en toe is het wel te vinden hier, maar dan is het te behoorlijk aan de prijs. Nicușor en Herzi werken regelmatig in Duitsland. Het was dan ook een port van de plaatselijke Aldi, een goeie wel te verstaan.
Het was best gezellig — Nicușor hield zich in qua inname en zijn vrouw liet vol trots de inrichting in hun pas verworven huis zien. Hoet moet gezegd. De voorkamer zag er prachtig uit. Daar moesten — naar goed Roemeens gebruik — foto’s met het echtpaar worden gemaakt.
The making of laat veelal veel meer zien.
Plugușor — de oudejaarstraditie van het zingen van liedjes. In ruil voor drank voor de ouderen en geld voor de kinderen. Opgemerkt zij dat er ook een andere vorm van Plugușor bestaat, dan wordt er niet gezongen, maar wordt je deur naar je erf uit de hengsel gelicht en ergens anders geparkeerd tot je iets te drinken geeft...
...het was Mircea. De goeiige zestiger, die als–ie niet drinkt overal werkt en klussen aanneemt. Van koeien melken tot elektrische leidingenreparaties.
Ik werd vol op de mond gezoend terwijl hij zei dat hij het prachtig vindt dat ik hem altijd groet. Rare jongens — soms — die Roemenen. Maar zoals eerder vermeld, hij was ongelooflijk starnakel.
Ik heb vroeger een hele lieve opa en oma gehad — Opa en Oma Melger — en een stel gemene opa en oma — Oma en Opa Eysberg. Vooral Oma Eysberg was eeuwig onuitstaanbaar. Niet in staat liefde te geven, wel in staat eeuwig te klagen. De moeder van Isza is net zoiets, maar dan in een wat mildere vorm. Genoeg onuitstaanbaar dat Isza op Oudejaarsavond niet naar haar moeder wilde. We gingen naar huis om daar 2015 in 2016 te zien veranderen. Via de iPad, de Apple TV en het Hola iets van de top2000 opgezet. een glas geheven, elkaar omhelsd en 2016 ingegaan.
Een en al vriendelijkheid. Sindsdien groet ik hem weer. We hebben hem ook de CV–ketel laten inzegenen. Door een constructiefout kon de condens niet weg en aldus veel de ketel uit — twee dagen in de kou... ...mannetje uit de grote stad — garantie maakt veel goed.