Een mooie kwalificatie: “legendarisch”. Tsje, alles wat je niet kunt verwachten, gebeurt in Roemenië. Dat is een van de inspirerende kanten van dit land.
Vorige week zondag in de uchtend mijn trouwring om de mijn ringvinger bekeken en Isza in mijn armen genomen. Het voelt goed zo. We hebben wat documenten in orde te maken. Veuls te laat, maar ja die ene taak van de gemeentesecretaris Matilda...
Onze Nederlandse gasten bleven tot dinsdag. De maandaguchtend zijn we met Sylvia naar de wijk “Țiganie” van Bahnea gegaan. Voor de goede orde, ook de zigeuners zelf noemen deze wijk — țiganie heeft de betekenis van “zigeunerwijk”, maar ook van “kabaal” en dat is ook weer zo’n inspirerend aspect van het Roemeense.
Roemeense moeders hebben — zonder dat ik wil generaliseren — de neiging hun spruit te zien als een pop. Je praat er tegen met een onnatuurlijk hoge stem. Je kleed het mooi aan — het liefst met drie, vier lagen kleding en twee, drie mutsjes; immers ook al is het buiten dertig graden, een kind kan altijd kou vatten.
Maar laten spelen met speelgoed, of voorwerpen die existentioneel–fenomenologisch als speelgoed dienen komt zelden voor, zo heb ik kunnen observeren. En dan bedoel ik speelgoed dat kinderen uitdaagt, waar kinderen wat van kunnen leren.
Aldus bracht Sylva een houten doos voorzien van Nijntje–illustraties met uitschuifbaar deksel met uitsparingen mee. Via de uitsparingen kun je houten blokjes in de houten doos laten komen. Antonia werd spelenderwijs geleerd dat je een blokje kunt pakken en in de doos — nog zonder het deksel, dat komt later —kunt doen.
Intermezzo
Gisteren kwamen Kinga en Antonia langs. Florin moest met Atletico Bălăușeri gaan voetballen in Sângeorgiu de Pădure. Een mooie gelegenheid om bij opa en oma, papa en mama te verkeren.
Ik zag dat Antonia steeds boos naar me keek als ik even weg moest naar de voorkamer — ik moest nog een verjaardagskaart maken voor de Roemeense auteur wiens werk ik vertaal. De kaart afgemaakt besloot ik met Antonia te spelen. Ik verzamelde wat plastic flessendoppen en plastic schaaltje. En. Ja hoor. De doppen werden — zoals van Sylvia geleerd — in het schaaltje gedaan. Op een gegeven moment zette ik het schaaltje op haar hoofd. Verbaasde blik. Lachen. En. Antonia had het door!
C.S. Tărnava Mica Sg. de Padure verloor overigens thuis met 2–0 van A.C.S. F.C. Atletico Bălăușeri
Einde intermezzo
Aldus zat ik met allemaal dames waarvan de naam op een “A” eindigt te kijken hoe leuk Antonia het van Sylvia gekregene vond. Wij hadden een kleine zachte bal meegenomen voor Antonia. Ook een verantwoord stuk speelgoed. Immers je kan de bal toegeworpen krijgen — zoals op de foto Sylvia doet — en je kan de bal vastpakken, wegschoppen — staat niet op de foto, maar toen er buiten gerookt werd, nam ik wat penalty’s door met Antonia.
Ondanks dat de schoonfamilie in Bahnea geen alcohol drinkt kreeg Sylvia een wijntje aangeboden. Zelfgemaakt en een limonadeglas vol... ...ook dat zijn inspirerende aspecten van het Roemeense leven.
’s Middags reden we naar de grote stad. Met mijn vader, broerlief en familie zouden we een hapje gaan eten. We hadden om twee uur afgesproken op het parkeerterrein bij de Lidl. Dat was het makkelijkste omdat de bedoeling van Restaurant Crama niet gehaald zou kunnen worden in verband met het faillissement van een maand geleden en de onduidelijkheid van een nieuwe eigenaar.
Om kwart voor drie kwam de familie aan — broerlief had nog even fluks de erebegraafplaats in Oarba de Mureș bezocht.
©2015 Maarten–Jan
We kregen de kaart en ik zag iets nieuws op die kaart staan.
‘Iets nieuws?’
‘Ja, de eigenaar kent ons zo langzamerhand.’
Het gerecht het “Bulz pe Târnave”, een naar later bleek overheerlijke combinatie van worstjes, spek, kaas, een gebakken ei en mămăliga.
Na het restaurantbezoek togen we naar Laslăul. Botul had bij ons nog een pruimenstruikje achtergelaten voor de familie uit Ialomița.
Mijn vader wilde heel graag de Termopane wel eens zien, de dorpskroeg annex –winkel waar ik in mijn blog vaak aan refereer — de prijslijst bleek een bron van verbazing. Daarnaast was het leuk om ook afscheid te kunnen nemen van Lenuța. Mijn broer en mijn neefjes speelden een spelletje biljart en mijn vader maakte nog wat kennis met wat dorpsgenoten.
Alex en Leo wilden heel graag nog “tot ziens” zeggen tegen Johnny en Doutzen.
©2015 Maarten–Jan
Ik parkeerde mijn auto op de invalidenparkeerplaats en bij het uitstappen kwam er meteen een agent op me af met de instructie elders te parkeren, immers het betrof een invalidenparkeerplaats. Ik wees hem op mijn kaart en werd uiterst vriendelijk te woord gestaan, inclusief excuses. eveneens iets dat ik voor het eerst van mijn leven meemaakte: en parkeercontrole en excuses. Alles wat je niet kunt verwachten gebeurt in dit land.
Ik he niet kunnen nagaan waarom al die bewaking er was, behalve dat er veel bussen klaarstonden en veel Joden rondliepen met keppeltjes.
Aldus vereenzelvigde zich een enerverende tijd weer met de schijfjes vergankelijkheid van het dagelijks bestaan.
Woensdagmiddag togen we naar buurman Moldovan om ons bestand met levende have te vergroten met konijnen. Drie stuks voor veertig lei (nog geen tientje).
worden welkom geheten door de commandant van het leger van Găinistan.
Al met al was het een prachtige tijd zo rond ons huwelijk. Met familie, vrienden — gewoonweg de mensen die er toe doen.